- Aika nuorillakin koululaisilla on nyt joku etäalusta käytössä koulun puolesta. Olisiko sama mahdollinen kerhon etäyhteydeksi? Kannattaa kysyä vinkkejä kerholaisilta tai heidän vanhemmiltaan sopivan alustan löytämiseksi.
- Monille helppoja ovat alustat, joihin voi liittyä linkistä ilman että tarvitsee ladata uutta ohjelmaa koneelle esim. Teams, Zoom tai Google Meet. Toisaalta alueenne lapsilla saattaa olla jo iästä riippuen tietyt viestintäkanavat käytössä kuten Instagram-live, Skype tai Discort.
- Vinkkejä alustoihin löytyy esimerkiksi verkestä verke.org. Verken sivuilta löytyy myös etäkoulutusta esimerkiksi Discordin käyttöön.
- Testaa itse alustaa etukäteen
- Lähetä tietoa sähköpostilla, tekstiviestillä, WhatsApp:lla tms. kanavilla, joita perheet käyttävät
- Järjestä vaikka puoli tuntia ennen ensimmäistä kerhoa mahdollisuus testata yhteyksiä.
- Verkkonuorisotyö on mahdollisuus kouluikäisille ja se voi juurtua pandemian jälkeen yhdeksi osaksi kohdata koululaisia.
- Anna ryhmäläisille mahdollisuus innovoida uusia tapoja kanssasi
- Sopikaa, onko joka kerta liveyhteys vai onko joinakin kertoina esim. etätehtäviä, joista lähetetään kuva, video tms. Voit myös hyödyntää esim. Seppo.io -ohjelmaa ja laatia tehtäväradan ulos.
- Jos esimerkiksi askartelette tai leivotte etäkerhon aikana, sopikaa millä tavoin ryhmäläiset tietävät hyvissä ajoin, mitä tarvikkeita pitää olla.
- Monien etäalustojen kautta voi jakaa kuvia ja tiedostoja tai näyttää videoita. Esimerkiksi lauluja voi käyttää youtube -videoiden ryhdittämänä. Katso viikoittaiset teemavinkit, joita on koottu avuksesi.
- Innostu mahdollisuudesta kohdata ryhmäläiset verkossa
- Yhdistele rohkeasti erilaisia tapoja etäkerhon vetämisessä
--------------------------------------------------
Esimerkkejä ja toimintamalleja etäkerhoon Etelä-Suomen seurakunnista
- Rekrytoi nuoria on kerhonohjaajiksi Discord-kerhoon. Discord-kerhoon saat mainiosti kerholaisia seuraavasti:
- Keskitä ilmoittautuminen esimerkiksi Katriinaan tai muuhun oman seurakunnan toiminnanohjausjärjestelmään, jonka kautta lähetetään Discord-linkki. Näin kerho pysyy suljettuna ryhmänä.
- Perusta Discordissa kanavat eri kerhoille (mm. kokkaus, askartelu, pelit, legorakentelut ja luonto).
- Koululaisille kannattaa perustaa oma juniorikanava. Useissa seurakunnissa on jo nuorille ja ripareille omat Discord-yhteisöt, hyödynnä heidän kokemuksiaan juniorikanavasi lanseeraamisessa.
- Ota haltuusi kerhonohjaajan käsikirjat ja vanha Jiipeenetti.fi sivusto. Vaikka jiipeenetti.fi ei ole enää aktiivisessa toiminnassa, löydät sieltä paljon materiaalia etäkerhokertoihin (esim. ohjeet linnunpönttöjen rakentamiseen).
- Toteuta etäkerhosi esimerkiksi seuraavissa palveluissa: Discord (ikäraja 12 v.), Teamsissa, Google Hangoutsissa (vanhemmat voivat luoda Google-tilin). WhatsApp -palvelussa on 16 vuoden ikäraja, ja IG-liven ja Youtuben alaikäraja on 13 vuotta. Ikärajat täytyy huomioida, ja alustoja täytyy hyödyntää harkitusti. Vanhempien suostumus ja valvonta on tärkeää, ja kerhojen täytyy olla suljettuja ryhmiä.
- Pidä kerhoa live-striimauksen avulla (esim. Youtubessa), ja anna viikoittain aktiviteetteja ja tehtäviä (esim. resepti kokkikerholaisille, ystäväkirje ja kysymyksiä isovanhemmille).
- Tee rastirata maastoon, ja rakenna siihen liittyviä monivalintatehtäviä, joihin vastataan vaikkapa WhatsApp-sovelluksessa tai Kahoot-sovelluksella.
- Vastaa lasten kysymyksiin striimauksilla.
- Hyödynnä seurakuntien tuottamaa materiaalia, joka on suunnattu uskonnon opetukseen.
- Pidä iltahartauksia ja iltatarinoita kouluikäisille esim. Youtubessa.
- Hyödynnä Raamattuvartti -kirjan sisältöjä.
- Tuota pääsiäisvideoita, esim. pääsiäisvaellus ja pääsiäiseen liittyvät kertomukset. Hyödynnä siinä esim. Kiisi Isotalon tarinoita, ja Taika-Petterin videotuotantoa. Isotalo ja Taika-Petteri ovat tuottaneet aineistoa myös 10-synttäriteemalla.
- Järjestä ohjelmallinen nuotioilta Youtubeen.
- Toteuta kerhoja Fisucraft.fi -palvelun tuella (lisätietoja mm. Jussi Kososelta, Tampereen seurakuntayhtymä). Fisucraftista tulee löytymään mm. pääsiäisvaellus.
- Ota selvää, voisiko paikallisseurakuntasi toteuttaa pelillistämistä seppo.io -karttasovelluksen avulla.
- Anna kerholaisille tehtäväksi suunnitella pakohuonepeli, jonka jokainen toteuttaa kotonaan oman perheen kesken. Täältä yksi valmis idea.
- Pidä reaaliaikaisia tietokilpailuja, ja ohjeista kilpailijat käyttämään vuoronperään eri tiedonhankintakanavia (tietokirjat, verkko, kysy kaverilta tai isovanhemmalta yms.)
- Perusta oma Ttila kerho. Pyydä kerholaisiasi seuraamaan Ttila-lähetystä Youtubesta, ja pitäkää lähetyksen pohjalta yhteinen keskustelusessio ja tehtävien teko.