perjantai 29. toukokuuta 2020

Talents osa 3: Käden taidot 

Vinkkeinä:
  • Kaksi tavallista kättä
  • Seurakuntien kokkausvinkit
  • Katuliitutaidetta
  • Origamitaittelut
  • Kuularataformulat
  • Stidimäkkäri
Kaksi tavallista kättä  
  • Jokainen piirtää paperille kätensä ääriviivat, niin että sormet erottuvat. Kukin kirjoittaa kuhunkin sormeen yhden asian, mitä osaa käsillä tehdä eli yhteensä kymmenen asiaa. Jos on vaikea yksin keksiä, toiset voivat auttaa.
  • Lauletaan tai kuunnellaan Pekka Simojoen laulu Kaksi tavallista kättä  
Seurakuntien kokkausvinkit 
Seurakuntien kanavilta löytyy monia vinkkejä koululaisten leivontaan ja kokkaukseen. Tässä muutama poiminta: 
Katuliitutaidetta pihalle
Tehkää Katuliituideoita tai Luontomandala Töölön seurakunnan lapset –kanavalla 

Origamitaittelut  
Helppo yhteinen askartelu, joka voidaan toteuttaa etänä tai yhdessä, ovat origamit.  Origami tarkoittaa japanilaista paperintaittelua ja sen tuloksena syntynyttä paperiesinettä. 

Taitteluun voi ottaa mukaan myös raamattuopetuksen taittelemalla esimerkiksi johonkin Raamatunkohtaan liittyviä origameja. Taittelun jälkeen origameista voi yhdessä rakentaa kyseisen Raamatun kohdan yhdessä. Origami ohjeita löytyy esim. http://origamit.com/ Myös YouTube on pullollaan erilaisia ohjevideoita. 

Kuularataformulat 
Valmiina – Paikoillanne – Hep! 
Vauhdin hurmaa ja tiukkoja ohitustilanteita on tarjolla, kun lähdetään tekemään omaa kuulaformula-rataa. Jokaisen tehtävänä on suunnitella oma formularata, rakentaa se, esitellä ”kilpa-autot” ja kuvata oma kisansa muille. 

Kilpailua varten tarvitaan ensiksi ”kilpa-autot” eli tässä tapauksessa erilaisia kuulia. Kannattaa valita kuulat, jotka on helppo erottaa toisistaan. Mikäli kotoa ei löydy kuulia, voi käyttää myös pieniä palloja, kuten pingis- tai tennispalloja. Tällöin pitää tehdä vain isokokoisempi rata, jossa ”kilpa-autot” mahtuvat liikkumaan.  

Jokainen formularata on oikeassa elämässäkin erilainen, joten nyt mielikuvitus liikkeelle. Radan voi rakentaa niin sisätiloihin kuin myös ulos. Rakentamisessa voit hyödyntää mitä vain, leluja, muropaketteja, vessapaperirullia tai A4-paperiarkkeja. Tarvitset myös teippiä ja sakset. 
Ideoita voit poimia esimerkiksi: 
https://fi.pinterest.com/mindyahrens/marble-run-ideas/ 
 
Muista, että rata tulee rakentaa loivaksi, että ”kilpa-autot” pysyvät liikkeessä. Kisa on mahdollista myös rakentaa jopa seinään. Katos esimerkki seinäradasta. Yllättävät esineet, kuten viivoitin ja pyykkipojat toimivat myös hyvin yhtenä rataosiona halutessasi. Kirjoja ja muita esineitä voi hyödyntää myös rajaamaan rataa tai toimimaan alustalla.  
 
Mietityttääkö löytyykö kotoa askartelumateriaaleja? Ei hätää, kisan voi helposti tehdä esimerkiksi hiekkamäkeen, johon voit lisäillä kiviä ja oksia esteiksi halutessasi. Katso 
esimerkkejä erilaisista radoista ja esimerkki kisasta, jossa näkee miten yksinkertainen ulkorata voikaan olla. 
Kun olet saanut ratasi valmiiksi niin lopuksi jännittävin osuus, kuvaa ja selosta oma formulakisasi. Kaverit voivat valita ennen kisaa omat suosikkinsa, jota kannustavat ja sitten kisa voi alkaa!  

Stidimäkkäri 
Voit myös askarrella oman autosi. Stidimäkkäri on tulitikkuaskista tehty pienoismäkiauto, jolla voidaan kilpailla samoin periaattein kuin isollakin mäkiautolla. Kilpailussa voitta se auto, joka laskee mäkeä pisimmälle. 

Käsin tehtyjä pienoismalliautoja

Tarvikkeet: rakennussarjankaavat (liite), tulitikkulaatikko, 2 tikkukaramellin tikkua (tai Coctkailtikkuja), teippiä, maalarinteippiä tai eristysnauhaa leveys 1,5 cm), liimaa, hiekkapaperia, sakset. 

Piirrä kaava tukevalle kartongille (es. muropakkaus). Leikkaa kaikki osat irti pahvista. Liimaa pyörät pareittain vastakkain. Näin saat neljä tukevaa pyörää. Laita pyörät puristukseen esim. kahden kirjan väliin. Hio pyörien reunat hiekkapaperilla. Liimaa runkokappaleet suorilta sivuiltaan kiinni tulitikkulaatikon raapaisupintoihin niin että laatikko tulee pituussuunnassa rungon keskelle ja rungon sivut laatikon alareunan tasalle. 

Tee autoosi vaadittavat reiät joko nahan rei’ityskoneella tai naulaa käyttäen. Runkoon tulevien akselien reikiin tulee olla niin isoja, että tikkukaramellintikku pyörii niissä vaivatta. Pyörissä olevien reikien on taas oltava pieniä, että tikku juuri ja juuri menee niistä läpi. 

Kiinnitä pyörät akseliin ja akseli runkoon: Leikkaa teipistä tai eristysnauhasta kaksi noin 10 cm:n pituista palaa ja halkaise ne kahtia. Näin saat neljä noin 7 cm:n levyistä suikaletta. Kierrä yksi suikale tikkukaramellintikun ympärille puolen sentin päähän sen toisesta päästä. Näin saat akselin päähän niskan, jota vasten saat tukevasti liimattua pyörän. Liimaa pyörä kastamalla tikun pää, tee toiseen päähän samanlainen niska ja laita toinenkin pyörä paikoilleen. Toinen akselisto laitetaan samalla tavalla. Kuivunutta  

autoa voin värittää ja tuunata, joskus autosi voi osallistua vaikka kaunein auto kilpasarjaan. 
Laita painoja tulitikkuaskin laatikkoon (esimerkiksi kiven, nauloja tms.). Näin autosi kulkee paremmin. Anna auton kuivua (mieluiten yön yli). Tee mäki pahvista ja kokeile ja parantele autoasi kilpailuja varten. Vinkkinä paino kannattaa kiinnittää teipillä, jotta se pysyy paikallaan. 

Katso myös lasten kokemuksia stidimäkkäristä Aarre-leiriltä.

Talents osa 2: Äänen taidot


Vinkkeinä 
  • Nimileikki 
  • Arvaa kuka? -äänileikki sokkona 
  • Beatboxausta 
  • Kehorytmiikkaa 
  • Tehdään tarinaan Jeesus tyynnyttää myrskyn äänimaisema 
  • Kerrotaan tarinaa yhdessä eri tavoin 
  • Kuunnellaan tarina 


Nimileikki
Sanotaan nimiä tasaisessa taputusrytmissä. Taputetaan kädet polviin ja sitten yhteen, viedään oikea käsi peukalo edelle olkapäälle ja sen jälkeen viedään toisen osallistujan nimi ja viedään vasen käsi olkapäälle. Kun rytmi on löytynyt, otetaan mukaan nimileikki. Aloittaja sanoo oman nimen, kun viedään oikea käsi olkapäälle ja sen jälkeen jonkun toisen osallistujan nimen, kun viedään vasen käsi olkapäälle. Tap-tap-Anna-Make, tap- tap-Make-Jukka, tap-tap-Jukka-Liisa. Jos joku tippuu rytmistä, aloitetaan uudestaan. Kuinka nopeaan rytmiin yhdessä päästään? Leikkiä voidaan toteuttaa myös etäyhteyksin, mutta siinä rytmin pitää olla aluksi todella hidas.  

Arvaa kuka? -äänileikki sokkona 
Ollaan laajassa ringissä, keskellä olijalla on silmät kiinni tai sidottu omalla huivilla. Hän osoittaa jotakin ringissä olijaa kädellä ja pyytää ääntelemään esimerkiksi jonkun eläimen tavoin. Ringissä olija tuottaa äänen ja keskellä olija arvaa, kuka ääntelijä oli. Leikki toimii hyvin tutussa ryhmässä.  Etänä leikki voidaan toteuttaa ilman videokuvaa, niin että arvaaja blokataan pois siksi aikaa, kun sovitaan, kuka ääntelee ensiksi ja missä järjestyksessä ääntely jatkuu, jos arvaa ei tunnista ääntelijää.  

Beatboxausta 
Opetelkaan beatboxausta Taika-Petterin ja Jakke jääkarhun kanssa. Millaisen musiikkisesityksen saisitte aikaan beatboxaten ja laulaen? 
Kehorytmiikka, osa 2 Cup song ja ruutuhyppely 
Yhteiseen musisointiin saan kivoja uusia ääniä ja yhteistä osallistumista Cup song-leikillä.  
Kuule Isä taivaan toimii myös hyvin ruutuhyppelynä. Maahan teipataan maalarinteipillä 4x4 ruudukko. Lauletaan virttä ja hypätään aina viereiseen ruutuun ja sitten seuraavalle riville. Jokaisen neljän pompun jälkeen seuraava lähtee mukaan. Vaikeuttaa voi niin, että joka toisen jälkeen jo seuraava pomppimaan sekaan jne.  
Rytmi hyppimiseen on tällainen: KUUle Isä TAIvaan PYYNtö TÄÄ, AUta ettei KUkaan...  
 
Tehdään tarinaan Jeesus tyynnyttää myrskyn äänimaisema  
Suunnitellaan ja valmistellaan äänimaisema valmiiseen tarinaan, esimerkiksi Raamatun kertomukseen Jeesus tyynnyttää myrskyn, Matt. 8:23-27 
  • Ensin luetaan tekstiä, pohditaan ja kirjoitetaan ylös, mitä kaikkia ääniä kertomukseen voisi liittyä.  
  • Jaetaan osallistujat ainakin kahteen ryhmään, joista toisen tehdessä äänet, toinen kuuntelee.  
  • Valitaan äänet, jotka tuotetaan ja jaetaan äänien tekijät.  
o  Yksi pienryhmä suunnittelee miten tuottaa nousevan ja tyyntyvän myrskyn äänet. 
o  Yksi pienryhmä toteuttaa muita luonnon ääniä.  
o  Yksi pienryhmä miettii ihmisten aiheuttamat äänet. 
o  Valitaan, kuka toimii kertojana ja lukee kertojan osat tekstistä. 

Lopuksi Kuunnellaan vuorotellen tarina silmät kiinni toisten tuottaessa tarinaan äänet. Etätyöskentelyssä äänimaisema voidaan myös nauhoittaa etukäteen. Miten äänet muuttivat kokemusta tarinasta? Mikä viesti tarinasta välittyi kuulijoille äänimaiseman kera kuunneltuna? 

Kerrotaan tarinaa yhdessä eri tavoin 
Sana kerrallaan –leikki 
Leikissä mukana olevat aloittavat kertomaan tarinaa jokaisen sanoessa vain yhden sanan vuorollaan. Tarina voi alkaa satunnaisilla sanoilla, tai voidaan sopia, että tarina alkaa aina sanoilla: ”Olipa kerran…”. Tarina voidaan lopetetaan lausahdukseen ”Tämän tarinan opetus oli…”  
Leikin vetäjä voi määrittää aiheen, missä tarina kulkee tai antaa leikkijöille vapauden viedä tarinaa sanoillaan minne haluaa.  

Leikkiä voi myös leikkiä lause kerrallaan- leikkinä, jolloin leikkijät kertovat vuorotellen yhden lauseen tai virkkeen.   Leikissä voidaan hyödyntää esimerkiksi tällaista tarinan runkoa:  
·         Olipa kerran ____ – Esitellään päähahmo  
·         Joka päivä ____ – Esitellään maailmaa ja päähahmon elämää  
·         Kunnes eräänä päivänä ____ – Tuodaan käänne tai muutos  
·         Sen seurauksena ____ – Päähahmon tarina etenee. Tätä kohtaa voidaan toistaa useaan kertaan  
·         Kunnes lopulta ____ – Loppuratkaisu  
·         Siitä päivästä lähtien ____ – Uusi normaali  
Leikin vetäjä voi sanoa haluamaansa väliin seuraavan kohdan alkulauseen tai voidaan sopia, että aina yhden kierroksen jälkeen vaihtuu teema.  

Vain adjektiivit puuttuvat 
Ohjaaja tai isoset kirjoittavat ryhmästä kertovan tarinan, josta puuttuvat adjektiivit. Kukin ryhmäläinen kirjoittaa tyhjälle lapulle tai etänä esim. badlet -tauluun adjektiivin. (Tehtävää voidaan tarvittaessa rajata niin, että kirjoitetut adjektiivit eivät saa olla loukkaavia). Tarinaa luettaessa nostetaan sokkona adjektiivit puuttuviin aukkoihin. Koetaan yhdessä hauskoja hetkiä, kun tarinaa muuttuu adjektiivien myötä.  

Uusi tarina yhdistellen vanhoja biisejä 
Keksikää pareittain tai pienissä ryhmissä uusi tarina tai laulu yhdistelleen vanhoista biiseistä poimittuja lauseita tai sanoja. Millaisia uusia, hauskoja tarinoita teidän ryhmässä syntyy? 

Kuunnellaan yhdessä tarina 
Tarinat ovat kirkon parhaita aarteita. Voitte kertoa niitä itse tai etsiä valmiin kuunneltavan tarinan, esimerkiksi 
  • Lappeenrannan seurakuntien kanavalla Jukka Hirvi kertoo Partaharjun Myllyn aarre tarinan ja Pyhän Yrjön tarinan. 
  • Tarinankertoja Kiisi kanavalla on Kiisi Isotalon kirjoittamia tarinoita ja hartauksia. 
  • Viikon tarinassa Iikka Tahvanainen kertoo kirkon työntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden kirjoittamia ihan uusia tarinoita pienille lapsille.