Osa ihmisistä kaipaa poikkeustilanteen keskellä henkilökohtaisuutta ja läheisyyttä. Poikkeustila voi myös nostaa perheissä esiin monenlaisia haasteita, joihin kaivataan tukea. Poikkeusajan jatkuessa kannustamme seurakuntien kasvatus -, nuoriso – ja perhetoiminnan ohjaajia olemaan yhteydessä seurakuntalaisiin, erityisesti lapsiin ja nuoriin. Tässä blogissa on siihen joitakin vinkkejä.
Sovitaan yhdessä tapa toimia
Työntekijöiden kesken sovitaan toimintatavasta: keihin otetaan yhteyttä ja miten? Kullekin sovitaan sopivankokoinen joukko, joita tavoitellaan. Esim. kontaktoidaan kaikki viime vuonna kastettujen perheet / perhekerholaiset/ kerholaiset tai partioryhmäläiset perheineen/ toimipisteen kävijät/ ripariryhmien perheet/ isoset /yksinhuoltajat/ viime kesän rippikoululaiset ja niin edelleen. Sopimalla pyritään karsimaan päällekkäisyydet yhteydenotoissa ja muotoilemaan yhdessä samansuuntainen viesti kaikille. Noin 12 -vuotiaista lähtien voi kontaktin ottaa suoraan nuoreen. Sitä pienempiä on hyvä tavoittaa ensiksi vanhempien kautta.
Muista, että tärkeintä on se, että kuuntelet. Sinulla ei tarvitse olla vastauksia. Voit sanoa: ”Mietitään yhdessä miten etenemme tässä asiassa /mistä saisimme tähän apua tai tukea”
Viesti
- Tekstiviesti/WhatsApp/video: Lähetetään viesti seurakuntalaiselle tai perheelle. Esimerkiksi ”Hei, haluamme pitää yhteyttä sinuun myös nyt kun emme pääse tapaamaan perhekerhossa. Olisi kiva kuulla sinun ja teidän perheenne kuulumisia.”
- Viestissä tarjotaan mahdollisuus ottaa yhteyttä rohkeasti. ”Olemme seurakunnassa sinua varten. Jos haluat jatkaa keskustelua puhelimessa, niin soita tai lähetä vaikka vastausviesti, niin soitan sinulle.”
- Lähettäjänä henkilö, joka on perheelle tuttu aikaisemman toimintaan osallistumisen pohjalta tai jonka tehtäviin kuuluu huolehtia tietynikäisistä seurakuntalaisista… esimerkiksi ”Terveisin N.N. kotiseurakuntasi perhekerhosta.”
Puhelinsoitto
- Puhelinsoitto perheelle: Soittajana mahdollisuuksien mukaan tuttu henkilö tai henkilö, jonka toimenkuvaan asia kuuluu.
- Soittaessani voin sanoa, ”soitan täältä seurakunnasta tällä viikolla kaikki ryhmäni jäsenet läpi ja kyselen kuulumisia/ otan näinä viikkoina puhelinyhteyden kaikkiin viime vuoden …….ja kyselen kuulumisia ja vointia”
- Tarvittaessa voi sopia keskustelulle jatkoa: ”Sopiiko, jos soitan taas ensi viikolla”… tämän jälkeen tarpeen vaatiessa
Apukysymyksiä puhelinkeskusteluun lapsen ja nuoren kanssa:
- Miten sinun tämä päivä on mennyt? /Miten on päivä alkanut?
- Mikä on ollut tänään parasta? Mikä on ollut tylsää?
- Minkä uuden asian/ tiedon olet oppinut tänään?
- Miten hyvin olet nukkunut tällä viikolla?
- Mikä on ollut paras ruoka tällä viikolla? Mikä on sinun lemppariruoka?
- Millaisia asioita kaipaat koulusta?
- Miten olet pitänyt yhteyttä kavereihin?
- Minkälaista tekemistä olet keksinyt vapaa-aikana?
- Miten sujuu perheen jäsenten kanssa?
- Onko sinulla erityisiä ilon aiheita, joita tämä poikkeusaika on tuonut esille?
- Onko sinulla erityisiä huolia, joita tämä poikkeusaika on tuonut esille?
- Mitä toivoisit nyt?
- Mitä toivoisit meiltä seurakunnasta?
- Voimme lähettää perheelle myös whatsApp videon kerhopaikalta, esitellä leluja, tuttuja asioita, lukea sadun…
Apukysymyksiä puhelinkeskusteluun aikuisen kanssa:
- Miten teidän perheessä arki sujuu?
- Millaisia haasteita poikkeusaika on teille tuonut?
- Millaisia ilon aiheita olette löytäneet poikkeusaikana?
- Miten teidän perheessä voidaan?
- Miten vanhempana olet jakanut voimiasi työhön ja kotielämään?
- Onko sinulla vapaa-aikaa /tapoja rentoutua ja koota voimia?
- Miten seurakunta voisi tukea perhettänne?
- Olen jatkossakin käytettävissänne, sopiiko, että soitan 2 viikon kulutta, myös sinä voit soittaa rohkeasti minulle tai työtovereilleni.
Olemme kohtaamisen kirkko – myös poikkeusoloissa.
Otetaan rohkeasti yhteyttä perheisiin henkilökohtaisesti