maanantai 15. kesäkuuta 2020

Kesävinkit: Luonto, vesi ja luonnossa liikkuminen

Vinkkeinä

  • Rantapisara
  • Sasu TV:n peltoon kätketty aarre ja kesäpulmat
  • Eläimet metsässä -leikki
  • Puukiekkoeläimet
  • Taitorata metsään
  • Lauluja ja hartauksia
  • Vinkkejä muualla


Vesi-teema: rantapisarat

Toteuttakaa Vesi-teema vuoden 2019 Pisara-suurleirin rantapisaran tehtävistä valikoiden.
Linkin takaa löytyy 15 erilaista tehtävää.

Luonnossa liikkuminen
Sasu TV:n Peltoon kätketty aarre ja kesäpulmat
Aarrekartta-piirroskuva
Eläimet metsässä -leikki 
Rajatulla alueella on paljon langanpätkiä puissa. Leikkijät jaetaan eläinjoukkueisiin, esimerkiksi kanoihin, porsaisiin, haukkoihin ja hevosiin. Yksi joukkueen jäsen on juoksija, muut ovat etsijöitä. Etsijät yrittävät löytää langanpätkiä puista.

Kun etsijä löytää langanpätkän, jää hän ääntelemään oman eläinlajinsa mukaisesti langan viereen. Juoksijan tehtävä on kerätä langanpätkiä, mutta hän saa poimia vain sellaiset langanpätkät, joiden kohdalla oman joukkueen eläin ääntelee. Lopuksi langat lasketaan, ja se joukkue, jolla on niitä eniten, on voittaja. Muistakaa pitää turvavälit.

Puukiekkoeläimet
Tehkää puukiekkoeläimiä. Ohjeet Lauritsalan seurakunnan Kirsi Lammelta.

Ohjekuva: metsän eläimiä puukiekoista, osa 1

Ohjekuva: metsän eläimiä puukiekoista


Taitorata metsässä 
Tehkää yhdessä metsään rata, jota lapset kiertävät. Kukin ryhmä voi esimerkiksi keksiä yhden tehtävän sovittuun paikkaan. Tehtävät voivat olla esimerkiksi: puusta roikkuva matala liaani tai släkkäys liina, kannolta hyppy, köysikiipeily matalalla köysiradalla, kivillä kävely, puun rungolla tasapainoilu, esteen alitse tai yli meneminen jne...
Lauluja ja hartauksia 
Vinkkejä muualla

maanantai 8. kesäkuuta 2020

Talents osa 5: Toisen huomioimisen taidot


Vinkkeinä 
  • Kuka on hyväksytty ja auttaa?
  • Lauluja auttamisesta ja ystävyydestä 
  • Ystävyyden ranneke 
  • Apua, apua –pantomiimileikki 
  • Supersankarit 
  • Liikkuva alias 

Kuka on hyväksytty ja auttaa?
Lukekaa Raamatusta Laupias samarialainen -kertomus (Luuk. 10: 25-37) tai katsokaa tarina Sasu-koiran kertomana.

Käykää yhdessä läpi lapsille vieraat asiat mm:

  • Keitä olivat lainopettajat, papit, leeviläiset ja samarialaiset Jeesuksen ajan maailmassa
  • Millaisia mahdollisia syitä oli sille, ettei pappi ja leeviläinen pysähtynyt auttamaan?
Työstäkää kertomuksesta oma esityksenne näytelmänä tai etätyöskentelyssä esim. piirtäen sarjakuvana, jossa kukin piirtää ja tekstittää yhden osan kertomusta.

Pohtikaa yhdessä kaikkien hyväksymistä ja auttamista.

  • Onko nykyajan lapsilla tai aikuisilla ennakkoluuloja joitakin ihmisiä kohtaan? Pohdi esimerkkejä ja olisiko sinulle vaikeaa ottaa heiltä apua vastaan, jos olisi hädässä
  • Keitä sinun on vaikea hyväksyä ja auttaa?
  • Mikä voisi auttaa pääsemään ennakkoluuloista?
Sasun tehtävistä löytyy Laupias samarialainen -sokkelo ja Siunaa koko maailma -sanapeli

Laupias samarialainen -sokkelopeli

Siunaa koko maailmaa -sanapeli


Lauluja auttamisesta ja ystävyydestä 


Ystävyyden ranneke 
Tehkää ystävyyden ranneke villalangoista Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan Nana Honkasalon ohjeiden mukaan.

Tai opetelkaa tekemään ystävyyden solmu ja askarrelkaa solmuista avaimenperä, joka lahjoitetaan ystävyyden merkiksi jollekin itselle tärkeälle ihmiselle. Ohjeen löytää vaikka partioryhmä minipossujen videosta (jälkimmäinen kahdesta ohjeesta) tai kodin kuvalehden jutusta, jossa ohje on nimellä munkinnyöri.

Katso myös, miten Hämeenlinna-vanajan seurakunnan Malla Lehtovaara opettaa ystävyyden solmun tekemisen kengännauhoihin tai partiohuiviin.

Apua, apua putosin kaivoon –pantomiimileikki 
Leikkijät seisovat laajassa ringissä tai väljissä riveissä, yksi on keskellä tai muiden edessä. Keskellä oli huutaa ”Apua, apua, putosin kaivoon!” Muut vastaavat huutaen: ”Kuka saisi sinut ylös sieltä?” Keskellä olija vastaa ”Se, joka parhaiten….” ja keksii lauseen jatkoksi asian, jota muut alkavat pantomiimina näyttää, esimerkiksi ”Se, joka leipoo isoimman leivän” tai ”Se, joka soittaa parhaiten kitaraa.” Keskellä olija valitsee yhden, joka hänen mielestään näyttelee tekemistä parhaiten. Valittu tulee seuraavaksi keskelle ja leikki jatkuu samalla tavoin.
 
Supersankarit 
Johdantona supersankareihin toimii Imatran seurakunnan supersankarirastit 
Millainen olisi unelmienne supersankari? Tehdään yksin tai pienryhmissä kuva (tai lähityöskentelyssä vaikka pieni näytelmä) supersankarista, jonka supervoimana on toisten auttaminen. Katsotaan kuvia ja keskustellaan toisten auttamisen supervoimasta. Jokaisella on se aina silloin tällöin hallussaan. 

Supersankari Jeesus 
Tutustukaa supersankari Jeesukseen Imatran seurakunnan jakaman valmiin työskentelyn pohjalta. Työskentelyn lopussa mainitun Pekka Laukkarisen Laulu sankareista löytyy myös youtubesta. 

Liikkuva Alias
Seuraava vinkki on peräisin Imatran seurakunnan leireiltä:

  • lapset siirtyvät paikasta toiseen eli ”aliaspisteisiin” isosen johdolla
  • pisteet sijoitetaan eri puolille tiloja sen mukaan mitä on kulloinkin käytössä
  • jokaisessa pisteessä on papereilla selitettävät asiat eli aliastehtävät
  • joukkueen jäsenet vuoronperään joko näyttelevät tai selittävät (ohje pisteessä) paperilla olevan asian, muut arvaavat mistä on kyse
  • lapuilla on eri aiheita; auttamiseen liittyviä teonsanoja, eläimiä, ammatteja, sääilmiöitä...jne.
  • kun kaikki tehtävät pisteessä on ratkaistu, saa joukkue mukaansa yhden kirjaimen
  • viimeisessä pisteessä joukkueen hallussa olevat kirjaimet yhdistetään päätepisteessä pussissa oleviin kirjaimiin ja niistä muodostuu sana, joka liittyy päivän teemaan esimerkiksi lähimmäinen tai rakkaus
Lauritsalan seurakunnan viirinauhan askarteluohje

maanantai 1. kesäkuuta 2020

Talents osa 4: Pään taidot

Vinkkeinä 

  • Sasu koiran tarinat ja tehtävät
  • Isä meidän -meditaatio 
  • Leipokaa raamattumuffinsseja 
  • Sokkopeli
  • Korvienväli seikkailu rastiratana 


Sasu-koiran tarinat ja tehtävät 
Tunnetko jo Nukketeatteri sananjalan Sasu-teeveen? Katsokaa Sasu-koiran kertoma tarina, jossa Sasu muistelee muinaista Marttia ja kertoo sasumaisen version laupiaasta samarialaisesta. Tehkää Sasun tehtäviä liittyen Lutheriin ja Raamatun kääntämiseen ja lukemiseen.
Martti Lutherin kielenkäännöstaulukko piirrettynä

Martti Lutherin kielenkäännöstaulukko piirrettynä
Jos haluatte tutustua enemmän nykyaikaiseen Raamatun käännöstyöhön, käykää kurkkaamassa Suomen Pipliaseuran sivuja.    

Isä meidän meditaatio 
Ttilan Isä meidän -meditaatio tarjoa pohdittavaa tutun rukouksen äärellä. Meditaatioon katsomiseen voi antaa ohjeen, että kukin valitsee esitetyistä kysymyksistä yhden, jota kiinnostaa itseä. Kootaan kysymykset ja jutellaan, minkälaiset kysymykset näyttävät tämän ryhmän mielestä kiinnostavilta. 

Leipokaa raamattumuffinsseja 
Oletteko kokeilleet leipoa niin, että ohjeet annetaan salakielellä, raamatunkohtein muodossa. Liitteessä on sekä mustikka- että kinkkumuffinssiohjeet valmiina. Toimintaidean jakoi Imatran seurakunta 

Sokkopeli 
Pienessä ryhmässä valitaan yksi, kenestä tulee sokko. Sokon tehtävänä on käydä hakemasta merkitystä paikasta jokin tietty esine ja tuoda se takaisin ryhmän luokse. Esine voi olla esim. Halko, joka on merkitty ryhmän värillä. Muu ryhmä näkee, kuulee ja saa puhua, mutta he eivät saa liikkua. Ryhmän tehtävänä on ohjata sokko mahdollisimman turvallisesti puhumalla esineen luokse ja tuomaan sen takaisin. Tehtäviä voi olla erilaisia, sokon pitää esimerkiksi löytää paikkaan laitettu purkki ja täyttää vedellä ja sulkea purkki. 

Sokkoepeliä voi toteuttaa myös etänä pareittain. Tässä tulee huolehtia, että jokainen leikkii leikkiä sellaisessa paikassa, esim. Pihalla, jossa ei voi satuttaa itseänsä. Parista toinen, sokko, vie sovitun esineen kauemmaksi itsestään. Tämän jälkeen hän kääntää kameran näyttämään esinettä ja peittää silmänsä. Toinen parista ohjaa sokon turvallisesti esineen luokse puhumalla. Kun sokko on löytänyt esineen, vaihdetaan rooleja.  

Korvienväliseikkailu
Korvienväliseikkailu on tarinallinen retki rastilta toiselle. Eteenpäin päästään ratkomalla erilaisia nokkeluutta ja yhteistyötä vaativia tehtäviä. Liitteessä on kuvattu Merikapteenin perintö -seikkailu. Siihen kuuluu näytelty kehyskertomus ja kuusi toimintarastia. Merikapteenin perintö -tarina on mukailtu Sulo Karpion kirjoittamasta tarinakirjasta Matti Tarkkasilmä. Draamalliset osiot voidaan myös nauhoittaa ja katsoa vaikka QR-koodeiksi muutettujen linkkien avulla. 

Vinkkejä:

  • tarinaa voi soveltaa ja sen voi liittää juuri niihin teemoihin, mitä ryhmäläisten kanssa on käsitelty. 
  • tehtävien kehittely ja muuntelu on mahdollista sekä kannattavaa. Esimerkiksi ongelmanratkaisutehtäviä on monia erilaisia. Varmista, että valitut tehtävät voidaan tehdä ryhmissä. Mahdollisia lähteitä ovat esimerkiksi vanhat nuotiotarinat, kirjat "Kuningas Tollo" ja "Pomppivat pavut".
  • myös kehyskertomuksen voi keksiä itse tai muunnella sitä tilanteeseen sopivaksi.