maanantai 1. kesäkuuta 2020

Talents osa 4: Pään taidot

Vinkkeinä 

  • Sasu koiran tarinat ja tehtävät
  • Isä meidän -meditaatio 
  • Leipokaa raamattumuffinsseja 
  • Sokkopeli
  • Korvienväli seikkailu rastiratana 


Sasu-koiran tarinat ja tehtävät 
Tunnetko jo Nukketeatteri sananjalan Sasu-teeveen? Katsokaa Sasu-koiran kertoma tarina, jossa Sasu muistelee muinaista Marttia ja kertoo sasumaisen version laupiaasta samarialaisesta. Tehkää Sasun tehtäviä liittyen Lutheriin ja Raamatun kääntämiseen ja lukemiseen.
Martti Lutherin kielenkäännöstaulukko piirrettynä

Martti Lutherin kielenkäännöstaulukko piirrettynä
Jos haluatte tutustua enemmän nykyaikaiseen Raamatun käännöstyöhön, käykää kurkkaamassa Suomen Pipliaseuran sivuja.    

Isä meidän meditaatio 
Ttilan Isä meidän -meditaatio tarjoa pohdittavaa tutun rukouksen äärellä. Meditaatioon katsomiseen voi antaa ohjeen, että kukin valitsee esitetyistä kysymyksistä yhden, jota kiinnostaa itseä. Kootaan kysymykset ja jutellaan, minkälaiset kysymykset näyttävät tämän ryhmän mielestä kiinnostavilta. 

Leipokaa raamattumuffinsseja 
Oletteko kokeilleet leipoa niin, että ohjeet annetaan salakielellä, raamatunkohtein muodossa. Liitteessä on sekä mustikka- että kinkkumuffinssiohjeet valmiina. Toimintaidean jakoi Imatran seurakunta 

Sokkopeli 
Pienessä ryhmässä valitaan yksi, kenestä tulee sokko. Sokon tehtävänä on käydä hakemasta merkitystä paikasta jokin tietty esine ja tuoda se takaisin ryhmän luokse. Esine voi olla esim. Halko, joka on merkitty ryhmän värillä. Muu ryhmä näkee, kuulee ja saa puhua, mutta he eivät saa liikkua. Ryhmän tehtävänä on ohjata sokko mahdollisimman turvallisesti puhumalla esineen luokse ja tuomaan sen takaisin. Tehtäviä voi olla erilaisia, sokon pitää esimerkiksi löytää paikkaan laitettu purkki ja täyttää vedellä ja sulkea purkki. 

Sokkoepeliä voi toteuttaa myös etänä pareittain. Tässä tulee huolehtia, että jokainen leikkii leikkiä sellaisessa paikassa, esim. Pihalla, jossa ei voi satuttaa itseänsä. Parista toinen, sokko, vie sovitun esineen kauemmaksi itsestään. Tämän jälkeen hän kääntää kameran näyttämään esinettä ja peittää silmänsä. Toinen parista ohjaa sokon turvallisesti esineen luokse puhumalla. Kun sokko on löytänyt esineen, vaihdetaan rooleja.  

Korvienväliseikkailu
Korvienväliseikkailu on tarinallinen retki rastilta toiselle. Eteenpäin päästään ratkomalla erilaisia nokkeluutta ja yhteistyötä vaativia tehtäviä. Liitteessä on kuvattu Merikapteenin perintö -seikkailu. Siihen kuuluu näytelty kehyskertomus ja kuusi toimintarastia. Merikapteenin perintö -tarina on mukailtu Sulo Karpion kirjoittamasta tarinakirjasta Matti Tarkkasilmä. Draamalliset osiot voidaan myös nauhoittaa ja katsoa vaikka QR-koodeiksi muutettujen linkkien avulla. 

Vinkkejä:

  • tarinaa voi soveltaa ja sen voi liittää juuri niihin teemoihin, mitä ryhmäläisten kanssa on käsitelty. 
  • tehtävien kehittely ja muuntelu on mahdollista sekä kannattavaa. Esimerkiksi ongelmanratkaisutehtäviä on monia erilaisia. Varmista, että valitut tehtävät voidaan tehdä ryhmissä. Mahdollisia lähteitä ovat esimerkiksi vanhat nuotiotarinat, kirjat "Kuningas Tollo" ja "Pomppivat pavut".
  • myös kehyskertomuksen voi keksiä itse tai muunnella sitä tilanteeseen sopivaksi.