perjantai 29. toukokuuta 2020

Talents osa 3: Käden taidot 

Vinkkeinä:
  • Kaksi tavallista kättä
  • Seurakuntien kokkausvinkit
  • Katuliitutaidetta
  • Origamitaittelut
  • Kuularataformulat
  • Stidimäkkäri
Kaksi tavallista kättä  
  • Jokainen piirtää paperille kätensä ääriviivat, niin että sormet erottuvat. Kukin kirjoittaa kuhunkin sormeen yhden asian, mitä osaa käsillä tehdä eli yhteensä kymmenen asiaa. Jos on vaikea yksin keksiä, toiset voivat auttaa.
  • Lauletaan tai kuunnellaan Pekka Simojoen laulu Kaksi tavallista kättä  
Seurakuntien kokkausvinkit 
Seurakuntien kanavilta löytyy monia vinkkejä koululaisten leivontaan ja kokkaukseen. Tässä muutama poiminta: 
Katuliitutaidetta pihalle
Tehkää Katuliituideoita tai Luontomandala Töölön seurakunnan lapset –kanavalla 

Origamitaittelut  
Helppo yhteinen askartelu, joka voidaan toteuttaa etänä tai yhdessä, ovat origamit.  Origami tarkoittaa japanilaista paperintaittelua ja sen tuloksena syntynyttä paperiesinettä. 

Taitteluun voi ottaa mukaan myös raamattuopetuksen taittelemalla esimerkiksi johonkin Raamatunkohtaan liittyviä origameja. Taittelun jälkeen origameista voi yhdessä rakentaa kyseisen Raamatun kohdan yhdessä. Origami ohjeita löytyy esim. http://origamit.com/ Myös YouTube on pullollaan erilaisia ohjevideoita. 

Kuularataformulat 
Valmiina – Paikoillanne – Hep! 
Vauhdin hurmaa ja tiukkoja ohitustilanteita on tarjolla, kun lähdetään tekemään omaa kuulaformula-rataa. Jokaisen tehtävänä on suunnitella oma formularata, rakentaa se, esitellä ”kilpa-autot” ja kuvata oma kisansa muille. 

Kilpailua varten tarvitaan ensiksi ”kilpa-autot” eli tässä tapauksessa erilaisia kuulia. Kannattaa valita kuulat, jotka on helppo erottaa toisistaan. Mikäli kotoa ei löydy kuulia, voi käyttää myös pieniä palloja, kuten pingis- tai tennispalloja. Tällöin pitää tehdä vain isokokoisempi rata, jossa ”kilpa-autot” mahtuvat liikkumaan.  

Jokainen formularata on oikeassa elämässäkin erilainen, joten nyt mielikuvitus liikkeelle. Radan voi rakentaa niin sisätiloihin kuin myös ulos. Rakentamisessa voit hyödyntää mitä vain, leluja, muropaketteja, vessapaperirullia tai A4-paperiarkkeja. Tarvitset myös teippiä ja sakset. 
Ideoita voit poimia esimerkiksi: 
https://fi.pinterest.com/mindyahrens/marble-run-ideas/ 
 
Muista, että rata tulee rakentaa loivaksi, että ”kilpa-autot” pysyvät liikkeessä. Kisa on mahdollista myös rakentaa jopa seinään. Katos esimerkki seinäradasta. Yllättävät esineet, kuten viivoitin ja pyykkipojat toimivat myös hyvin yhtenä rataosiona halutessasi. Kirjoja ja muita esineitä voi hyödyntää myös rajaamaan rataa tai toimimaan alustalla.  
 
Mietityttääkö löytyykö kotoa askartelumateriaaleja? Ei hätää, kisan voi helposti tehdä esimerkiksi hiekkamäkeen, johon voit lisäillä kiviä ja oksia esteiksi halutessasi. Katso 
esimerkkejä erilaisista radoista ja esimerkki kisasta, jossa näkee miten yksinkertainen ulkorata voikaan olla. 
Kun olet saanut ratasi valmiiksi niin lopuksi jännittävin osuus, kuvaa ja selosta oma formulakisasi. Kaverit voivat valita ennen kisaa omat suosikkinsa, jota kannustavat ja sitten kisa voi alkaa!  

Stidimäkkäri 
Voit myös askarrella oman autosi. Stidimäkkäri on tulitikkuaskista tehty pienoismäkiauto, jolla voidaan kilpailla samoin periaattein kuin isollakin mäkiautolla. Kilpailussa voitta se auto, joka laskee mäkeä pisimmälle. 

Käsin tehtyjä pienoismalliautoja

Tarvikkeet: rakennussarjankaavat (liite), tulitikkulaatikko, 2 tikkukaramellin tikkua (tai Coctkailtikkuja), teippiä, maalarinteippiä tai eristysnauhaa leveys 1,5 cm), liimaa, hiekkapaperia, sakset. 

Piirrä kaava tukevalle kartongille (es. muropakkaus). Leikkaa kaikki osat irti pahvista. Liimaa pyörät pareittain vastakkain. Näin saat neljä tukevaa pyörää. Laita pyörät puristukseen esim. kahden kirjan väliin. Hio pyörien reunat hiekkapaperilla. Liimaa runkokappaleet suorilta sivuiltaan kiinni tulitikkulaatikon raapaisupintoihin niin että laatikko tulee pituussuunnassa rungon keskelle ja rungon sivut laatikon alareunan tasalle. 

Tee autoosi vaadittavat reiät joko nahan rei’ityskoneella tai naulaa käyttäen. Runkoon tulevien akselien reikiin tulee olla niin isoja, että tikkukaramellintikku pyörii niissä vaivatta. Pyörissä olevien reikien on taas oltava pieniä, että tikku juuri ja juuri menee niistä läpi. 

Kiinnitä pyörät akseliin ja akseli runkoon: Leikkaa teipistä tai eristysnauhasta kaksi noin 10 cm:n pituista palaa ja halkaise ne kahtia. Näin saat neljä noin 7 cm:n levyistä suikaletta. Kierrä yksi suikale tikkukaramellintikun ympärille puolen sentin päähän sen toisesta päästä. Näin saat akselin päähän niskan, jota vasten saat tukevasti liimattua pyörän. Liimaa pyörä kastamalla tikun pää, tee toiseen päähän samanlainen niska ja laita toinenkin pyörä paikoilleen. Toinen akselisto laitetaan samalla tavalla. Kuivunutta  

autoa voin värittää ja tuunata, joskus autosi voi osallistua vaikka kaunein auto kilpasarjaan. 
Laita painoja tulitikkuaskin laatikkoon (esimerkiksi kiven, nauloja tms.). Näin autosi kulkee paremmin. Anna auton kuivua (mieluiten yön yli). Tee mäki pahvista ja kokeile ja parantele autoasi kilpailuja varten. Vinkkinä paino kannattaa kiinnittää teipillä, jotta se pysyy paikallaan. 

Katso myös lasten kokemuksia stidimäkkäristä Aarre-leiriltä.

Talents osa 2: Äänen taidot


Vinkkeinä 
  • Nimileikki 
  • Arvaa kuka? -äänileikki sokkona 
  • Beatboxausta 
  • Kehorytmiikkaa 
  • Tehdään tarinaan Jeesus tyynnyttää myrskyn äänimaisema 
  • Kerrotaan tarinaa yhdessä eri tavoin 
  • Kuunnellaan tarina 


Nimileikki
Sanotaan nimiä tasaisessa taputusrytmissä. Taputetaan kädet polviin ja sitten yhteen, viedään oikea käsi peukalo edelle olkapäälle ja sen jälkeen viedään toisen osallistujan nimi ja viedään vasen käsi olkapäälle. Kun rytmi on löytynyt, otetaan mukaan nimileikki. Aloittaja sanoo oman nimen, kun viedään oikea käsi olkapäälle ja sen jälkeen jonkun toisen osallistujan nimen, kun viedään vasen käsi olkapäälle. Tap-tap-Anna-Make, tap- tap-Make-Jukka, tap-tap-Jukka-Liisa. Jos joku tippuu rytmistä, aloitetaan uudestaan. Kuinka nopeaan rytmiin yhdessä päästään? Leikkiä voidaan toteuttaa myös etäyhteyksin, mutta siinä rytmin pitää olla aluksi todella hidas.  

Arvaa kuka? -äänileikki sokkona 
Ollaan laajassa ringissä, keskellä olijalla on silmät kiinni tai sidottu omalla huivilla. Hän osoittaa jotakin ringissä olijaa kädellä ja pyytää ääntelemään esimerkiksi jonkun eläimen tavoin. Ringissä olija tuottaa äänen ja keskellä olija arvaa, kuka ääntelijä oli. Leikki toimii hyvin tutussa ryhmässä.  Etänä leikki voidaan toteuttaa ilman videokuvaa, niin että arvaaja blokataan pois siksi aikaa, kun sovitaan, kuka ääntelee ensiksi ja missä järjestyksessä ääntely jatkuu, jos arvaa ei tunnista ääntelijää.  

Beatboxausta 
Opetelkaan beatboxausta Taika-Petterin ja Jakke jääkarhun kanssa. Millaisen musiikkisesityksen saisitte aikaan beatboxaten ja laulaen? 
Kehorytmiikka, osa 2 Cup song ja ruutuhyppely 
Yhteiseen musisointiin saan kivoja uusia ääniä ja yhteistä osallistumista Cup song-leikillä.  
Kuule Isä taivaan toimii myös hyvin ruutuhyppelynä. Maahan teipataan maalarinteipillä 4x4 ruudukko. Lauletaan virttä ja hypätään aina viereiseen ruutuun ja sitten seuraavalle riville. Jokaisen neljän pompun jälkeen seuraava lähtee mukaan. Vaikeuttaa voi niin, että joka toisen jälkeen jo seuraava pomppimaan sekaan jne.  
Rytmi hyppimiseen on tällainen: KUUle Isä TAIvaan PYYNtö TÄÄ, AUta ettei KUkaan...  
 
Tehdään tarinaan Jeesus tyynnyttää myrskyn äänimaisema  
Suunnitellaan ja valmistellaan äänimaisema valmiiseen tarinaan, esimerkiksi Raamatun kertomukseen Jeesus tyynnyttää myrskyn, Matt. 8:23-27 
  • Ensin luetaan tekstiä, pohditaan ja kirjoitetaan ylös, mitä kaikkia ääniä kertomukseen voisi liittyä.  
  • Jaetaan osallistujat ainakin kahteen ryhmään, joista toisen tehdessä äänet, toinen kuuntelee.  
  • Valitaan äänet, jotka tuotetaan ja jaetaan äänien tekijät.  
o  Yksi pienryhmä suunnittelee miten tuottaa nousevan ja tyyntyvän myrskyn äänet. 
o  Yksi pienryhmä toteuttaa muita luonnon ääniä.  
o  Yksi pienryhmä miettii ihmisten aiheuttamat äänet. 
o  Valitaan, kuka toimii kertojana ja lukee kertojan osat tekstistä. 

Lopuksi Kuunnellaan vuorotellen tarina silmät kiinni toisten tuottaessa tarinaan äänet. Etätyöskentelyssä äänimaisema voidaan myös nauhoittaa etukäteen. Miten äänet muuttivat kokemusta tarinasta? Mikä viesti tarinasta välittyi kuulijoille äänimaiseman kera kuunneltuna? 

Kerrotaan tarinaa yhdessä eri tavoin 
Sana kerrallaan –leikki 
Leikissä mukana olevat aloittavat kertomaan tarinaa jokaisen sanoessa vain yhden sanan vuorollaan. Tarina voi alkaa satunnaisilla sanoilla, tai voidaan sopia, että tarina alkaa aina sanoilla: ”Olipa kerran…”. Tarina voidaan lopetetaan lausahdukseen ”Tämän tarinan opetus oli…”  
Leikin vetäjä voi määrittää aiheen, missä tarina kulkee tai antaa leikkijöille vapauden viedä tarinaa sanoillaan minne haluaa.  

Leikkiä voi myös leikkiä lause kerrallaan- leikkinä, jolloin leikkijät kertovat vuorotellen yhden lauseen tai virkkeen.   Leikissä voidaan hyödyntää esimerkiksi tällaista tarinan runkoa:  
·         Olipa kerran ____ – Esitellään päähahmo  
·         Joka päivä ____ – Esitellään maailmaa ja päähahmon elämää  
·         Kunnes eräänä päivänä ____ – Tuodaan käänne tai muutos  
·         Sen seurauksena ____ – Päähahmon tarina etenee. Tätä kohtaa voidaan toistaa useaan kertaan  
·         Kunnes lopulta ____ – Loppuratkaisu  
·         Siitä päivästä lähtien ____ – Uusi normaali  
Leikin vetäjä voi sanoa haluamaansa väliin seuraavan kohdan alkulauseen tai voidaan sopia, että aina yhden kierroksen jälkeen vaihtuu teema.  

Vain adjektiivit puuttuvat 
Ohjaaja tai isoset kirjoittavat ryhmästä kertovan tarinan, josta puuttuvat adjektiivit. Kukin ryhmäläinen kirjoittaa tyhjälle lapulle tai etänä esim. badlet -tauluun adjektiivin. (Tehtävää voidaan tarvittaessa rajata niin, että kirjoitetut adjektiivit eivät saa olla loukkaavia). Tarinaa luettaessa nostetaan sokkona adjektiivit puuttuviin aukkoihin. Koetaan yhdessä hauskoja hetkiä, kun tarinaa muuttuu adjektiivien myötä.  

Uusi tarina yhdistellen vanhoja biisejä 
Keksikää pareittain tai pienissä ryhmissä uusi tarina tai laulu yhdistelleen vanhoista biiseistä poimittuja lauseita tai sanoja. Millaisia uusia, hauskoja tarinoita teidän ryhmässä syntyy? 

Kuunnellaan yhdessä tarina 
Tarinat ovat kirkon parhaita aarteita. Voitte kertoa niitä itse tai etsiä valmiin kuunneltavan tarinan, esimerkiksi 
  • Lappeenrannan seurakuntien kanavalla Jukka Hirvi kertoo Partaharjun Myllyn aarre tarinan ja Pyhän Yrjön tarinan. 
  • Tarinankertoja Kiisi kanavalla on Kiisi Isotalon kirjoittamia tarinoita ja hartauksia. 
  • Viikon tarinassa Iikka Tahvanainen kertoo kirkon työntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden kirjoittamia ihan uusia tarinoita pienille lapsille.

keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Talents osa 1: Kehon taidot

Vinkkeinä
  • Tutustumisleikki
  • Jongleerauspallot ja olympialaiset niillä
  • Liikuttava Isä meidän- rukous
  • Kehorytmiikka eli oma keho soittimena
  • Valokuvasuunnistus
  • Linkkejä


Tutustumisleikki
Kukin esittelee vuorollaan oman nimensä ja näyttää liikkeenä asian, jota tykkää tehdä. Muut toistavat kuorossa nimen ja liikkeen. 

Tehdään jongleerauspallot ja pidetään niillä olympialaiset 
Tehdään jongleerauspallot Taika-Petterin ohjeiden mukaan. Tarvikkeet kolmeen palloon: 9 palaa (noin 30x30 cm) tuorekelmua, riisiä noin 3 dl/osallistuja, 6 ilmapalloa tai 3 vanhaa sukkaa. Etänä toimijat saavat tarvikelistan etukäteen ja varaavat itse tarvikkeet. Kesäkerhossa ohjaaja kokoaa ne kullekin lapselle valmiiksi kunkin omaan (nimikoituun) paikkaan.  

Olympialaisiin kukin lapsi tai pienryhmä keksii itse lajin. Laji pitää voida toteuttaa turvavälit huomioiden. Etätoiminnassa olympialaiset toteutetaan oman perheen tai oman kaverin kanssa. Sovitut suoritukset voidaan videoida ja jakaa videot etäryhmälle sovitulla tavalla.  

Valmiita vinkkejä jongleerauspallojen kanssa:
  • Opetellaan jonglöörausta Taika-Petterin videon avulla. Kuka saa pallot pysymään pisimpään ilmassa? 
  • Tarkkuusheitto: heitetään palloja vaikka “aarrearkkuun” tai Goljatin maskista sisään. Kotioloissa vaikka saappaaseen. Tarkkuusheittoa voi kokeilla myös silmät sidoittuina. 
  • Pituusheitto: kuka heittää palloa pisimmälle? Pituusheittoa voi kokeilla myös kaverin kanssa. Kuka saa heitettyä pisimmän matkan niin, että kaveri saa pallon kiinni? 
  • Reitin kävely pallo pään päällä: kuka kävelee taitoradan nopeimmin. Jos pallo tippuu, niin joutuu palamaan radalla alkuun tai sovittuun pisteeseen.  Etänä kaikki aloittaa yhtä aikaa ja tehdään esim. liikkeitä, joita ohjaaja sanoo. Voittaja on se, jolla pallo pysyy pisimpään.
  • Reitin kävely tai sovitut liikkeet kolme palloa jalkojen välissä 
  • Reitin kävely turvavälietäisyydellä kaverin kanssa heittäen palloa toiselta toiselle.  Liikkua saa vain ilman palloa. Pallo kädessä pitää olla paikoillaan. Jos vastaanottaja ei saa palloa kiinni, palaa pallo heittäjälle samaan paikkaan missä se oli. Tätä voidaan varioida erilaisin heittotavoin esim. pallon saa heittää vaan jalkojen välistä takaperin. 


Isä Meidän -rukous koko keholla
Opetelkaa liikuttava Isä meidän -rukous. Jiipeenetin mediakurssilaiset näyttävä mallia. Miltä tuntuu rukoilla liikkeiden kanssa? Mitä uutta rukouksesta avautuu?

Kehorytmiikka eli oma keho soittimena
Omaa kehoaan voi käyttää helposti soittimena. Erilaisia soittotapoja on monia:
  • lyö käsillä reisiin 
  • lyö reisiin vuorotellen kämmenillä ja rystysillä 
  • toisen käden kämmen ja toisen käden rystynen lyövät reisiin ja seuraavaksi kädet toisin 
  • kädet lyövät reisiin ja ristiin reisiin jne. 


Viikonpäivät-kehorytmeillä 
Aluksi taputetaan/tavutetaan viikonpäivät kokonaan: 
  • maa-nan-tai (kädet taputtaa yhteen) 
  • tiis-tai (oikea käsi taputtaa rintaan) 
  • kes-ki-viik-ko (vasen käsi taputtaa rintaan) 
  • tors-tai (oikea käsi taputtaa reiteen) 
  • per-jan-tai (vasen käsi taputtaa reiteen) 
  • lau-an-tai (oikea jalka tömisyttää lattiaan) 
  • sun-nun-tai (vasen jalka tömistää lattiaan) 


Kun viikon päivät osataan, menee loru tietenkin ma-ti-ke-to-pe-la-su ja lyöntejä tulee kuhunkin ruumiin osaan vain yksi. Leikkiä voidaan hokea sekä eteenpäin että taaksepäin. Viikonpäivien kohdalle voi keksiä omaan toimintaan sopivia sanoja, esim. Enkeli, Jeesus, paimen, lammas. (lähde:http://openideat.blogspot.com/2014/01/rytmiikkaa-musiikkia-ja-matikkaa.html) 

Valokuvasuunnistus 

  • Otetaan valokuvia pihan tai lähimetsän eri kohteista. Kuvakulmien valinnassa pitää huomioida osallistujien ikä, jotta tehtävä on riittävän haasteellinen muttei liian vaativa. 
  • Valokuvattuihin kohteisiin suunnitellaan jumppaliike, josta tehdään rastipaikkaan piirroskuva tai jonka ohjaa paikalla oleva isonen tai aikuinen. Esimerkiksi suureen puun alla huojutaan ja taivutellaan puolelta toiselle kädet kohti taivasta. Tai Ison kiven luona tehdään neljä haarahyppyä. 
  • Osallistujat jaetaan pareihin tai pieniin vaikka kolmen hengen ryhmiin, muistaen turvaetäisyyden. Vaihtoehtoisesti tieto radasta voidaan jakaa etänä puhelimiin käyttäen esim. QR-koodeja tai seppo.io -sovellusta.
  • Yksi aikuisista toimii lähettäjänä ja vastaanottajana. Hän antaa tai lähettää kännykällä sen valokuvan, jonka mukaan lapset suunnistavat. Kohteen löydettyään ja jumppaliikkeen tehtyään he palaavat lähtöpisteeseen. Lapset voivat esittää liikkeen vielä uudestaan tai lähettää itsestään kuvan/videon tekemässä liikettä ja saavat sitten seuraavan suunnistuskuvan. 
  • Lisäohjeena voi olla välimatkan kulkeminen tietyllä tavalla esimerkiksi hyppien, takaperin kävelyllä tai tasatahtia marssien. 
  • Kun kaikki ovat kuvakohteet löytäneet, kokoonnutaan lähtöpisteeseen. Tehdään loppupiiri tai kokoonnutaan etäalustalle, nostetaan kädet ylös ja kiljaistaan mahtihuuto: Hyvä me! 

Lisää vinkkejä 

perjantai 8. toukokuuta 2020

Kummi


Vinkkeinä
  • Jakke Jääkarhun kummipuhe Ttilassa
  • Kummipäivä-unelmia
  • Muista kummia kirjeellä, kortilla tai videolla! 
  • Kummin kaa –ottelu etänä 
  • Naurutalo. Peilin edessä harjoitellaan hassuja ilmeitä, joilla saa muut nauramaan. Voi ottaa ajan ja käydä kisaa. 
  • Tarinankertoja Kiisi Isotalon tarinat
---------------------------------------------

Jakke jääkarhun kummipuhe 
Katso, mitä kummi sanoisi Jakke Jääkarhulle, jos on harjoitukset mennyt ihan pieleen. Missä tilanteissa sinun kannattaa puhua itsellesi “kummipuhtetta”? 



Katso myös Ttilan suora lähetys tiistaina klo 16! 

Kummipäivä-unelmia 
Kummipäivää vietetään 31.5.2020. Katso mitä tubettaja Arttu Lindemanin videolta, mitä hän tekisi kummina ja mitä Arttu ajattelee kummiudesta.


  • Millaisia muistoja sinulla on omasta kummistasi?
  • Kummiksi voi päästä kastettu ja konfimoitu nuori tai aikuinen, joka on Suomenev.lut. Kirkon jäsen. Montako vuotta sinulla on vielä rippikoulun käymiseen?
  • Millainen sinä haluaisit olla, jos pääsisit kummiksi?
  • Mikä olisi unelmiesi tapa viettää kummipäivää?
 Katso myös kumminkaa.fi-vinkit kummipäivän viettoon. 

Muista kummia kirjeellä, kortilla tai videolla 
Usein postilaatikosta ei löydy kuin laskuja ja mainoksia. Yllätä kummi kirjoittamalla ja lähettämällä hänelle kirje tai kortti. Kirjeessä voit kertoa miten päivät ovat sujuneet kotona ja etäkoulussa. Mukavaa on myös kysellä kummin kuulumisia. Kirjoittamisen jälkeen vain kirje tai kortti kirjekuoreen, kummin nimi ja osoite päälle, postimerkki ja kuori postilaatikkoon. Sitten vain odottelemaan kummin vastausta, jotta pääset taas kirjoittamaan kuulumisiasi. 

Kummia voi ilostuttaa myös kuvaamalla videon omasta päivästäsi ja lähettämällä sen esim. Whatsappilla tai sähköpostitse hänelle. Voit videolla myös pyytää kummia tekemään samanlaisen videon sinua varten. 

Kummin kaa -ottelu etänä 
Pelailuun löytyy nykyään vaikka mitä pelejä ja palveluita, joissa voi verkon välityksellä pelata muiden kanssa. Lapset ja nuoret saattavatkin olla ”ammattilaisia” erilaisissa peleissä ja liikkua eri palveluissa kuin kala vedessä. Pelimaailma on myös kohtaamispaikka ja tämän takia onkin hyvä pelata oman kummilapsen kanssa Kummin kanssa -ottelu etänä. Välttämättä omaa kummilasta ei pääse nyt näkemään, mutta onneksi tähän löytyy muutamia hyviä ohjelmia ja sivuja.  
 
Tässä muutamia vinkkejä Kummin kanssa -otteluun: 

1. Muista vuorovaikutus – pelaa kummilapsen kanssa siten, että olette joko videoyhteydessä tai vähintään puheyhteydessä. Tähän voi esimerkiksi käyttää Zoomia, TeamsiaDiscordiaWhatsapp-videopuhelua tai FaceTimea. Pelailuun tulee ihan oma lisä, kun voi rupatella kuulumisia ja kannustaa toista 

2. Peli-ideoita:
  • Pictionary / kuva-arvoituksia - Zoomissa on mahdollista esimerkiksi Whiteboardia hyväksi käyttäen jakaa valkoinen näyttö, johon toinen voi piirtää. Aiheeksi voi ottaa esimerkiksi: Mitä löytyy luonnosta? Lasten ohjelmat? Kotieläimiä? tai Kotona löytyviä? Voi sopia esimerkiksi, että piirrätte vuoron perään tai toinen piirtää ensin vaikkapa 3 arvoitusta ja toinen arvaa, jonka jälkeen vaihdatte.
  • Lautapelit netissä – yksi alusta, jota voi käyttää yhteisessä pelailussa on http://fi.battleship-game.org, jossa voi helposti pelata laivan upotusta kaksin. Peli aloitetaan jakamalla toiselle linkki kyseiseen peliin. Sivusto on täysin suomenkielinen ja yksinkertainen käyttää. Toinen sivusto, jota voi hyödyntää on  https://fi.boardgamearena.com. Sivustolta löytyy iso määrä pelejä ja on ilmainen käyttää, mutta soveltuu selkeästi ehkä paremmin vanhemmilla lapsille. Sivusto vaatii kirjautumisen ja kaveri pyynnön lähettämisen toiselle, johon lapsi varmasti voi tarvita apua. Sivulta löytyy, muutamia yksinkertaisempia pelejä, joita on mahdollista pelata kummilapsen kanssa, mutta on pääasiassa
  • Pantomiimi ­ - Pelaajien tulee valita alla olevasta kuvasta vuoron perään yksi eläin, joka heidän tulee esittää eivätkä he saa kertoa sitä toiselle. Toisen tehtävänä on arvata oikea eläin. Pelissä valitaan 10 eläintä yhteensä ja suoritukset/esitykset kellotetaan.
Pisteytys: 
Alle 30s – 3pts 
30s-1min – 2pts 
1min -> - 1pts 
Ei keksitty oikeaa eläintä – 0pts 
Lopuksi katsotaan, kuinka monta pistettä on saatu yhdessä kerättyä.

Viidakon eläimiä piirrettyinä kuvina

Naurutalo  
Naurutalon idea on ottaa videoyhteys toiseen ja katsoa kumpi saa toisen ensin nauramaan hassuilla ja oudoilla ilmeillä. Peilin edessä voi harjoitella hölmöimmät ilmeet, ennen kuin aloittaa kilpailun. Kukin pelaaja saa pisteen joka kerta, kun toinen nauraa, hörähtää, kikattaa tai kikattaa. Ennen peliä voitte sopia sopivan ajan ja vuorot. Peli etenee niin, että toisella on esimerkiksi 1min aikaa saada toinen nauramaan ja sen jälkeen vaihdetaan vuoroja.  

Pitikö pokka? Vaaditaanko kovia otteita? Jos näyttää siltä, että kummallakin kestää pokka eikä nauru tule niin voitte ottaa peliin mukaan lisää haastetta. HUOM. sopii tosipelaajille ja vitsiniekoille, mutta ei tosikoille. Tästä linkistä löytyy 99 erilaista pieru- ja paukkuääntä. Ideana on ilmeillä, kuin itse olisit tuo hajuherne.

Esimerkiksi Zoomia käyttäessä tietokoneella on mahdollista jakaa kuvaa niin, että vastaanottajat kuulevat tietokoneella tapahtuvat äänet klikkaamalla ruksin:” Jaa tietokoneen äänet”, jotta molemmat kuulevat ne. Voitte myös käyttää ulkoista kaiutinta, josta äänet kuuluvat. 

Tarinankertoja Kiisi Isotalon tarinat 
Tarinankertoja Kiisi Isotalo lukee kerhonohjaajan käsikirjaan 2019-2020:n kirjoittamiaan tarinoita.  Iltatarinana kummi –teemaan sopii vaikka Suojassa –tarina. Kuuntele myös Kiisin muut tarinat.